Çiftçilerin sarı pas korkusu

Çiftçilerin sarı pas korkusu

Buğday türlerinin en sık karşılaşılan hastalıklarından birisi olan Sarı pas hastalığı verimi düşürüyor. Havaların yağışlı seyretmesi nedeniyle uygun koşullarda hızla yayılma eğiliminde olan sarı pas hastalığına karşı çiftçilerin tedbir alması gerekiyor. Verimi önemli ölçüde etkileyen sarı pas hastalığı için uygun hava koşullarında ilaçlama yapılması gerekiyor.

Sarı pas hastalığı ile iki çeşit mücadele yöntemi bulunmaktadır.

Kültürel Mücadeleler:

Havalanmayı engellemesi nedeniyle sık ekim yapılmamalıdır.
Doğru zamanda yabancı ot kontrolü yapılmalıdır.
Doğru zamanda ara konukçu mücadelesi yapılmalıdır.
Fazladan azotlu gübreden kaçınılmalıdır.
Hastalığa karşı dayanıklı çeşitler kullanılmalıdır.
Hastalığın tekrar ettiği kısımlarda ve hastalığı kolay kapan çeşitlerde yeşil aksam ilaçlaması yapılmalıdır.
Çevredeki ara konukçular imha edilmelidir.

Kimyasal Mücadeleler:

Bu hastalığın belirtileri genellikle her yıl alt yapraklarda görülebilmektedir. Hastalığın enfeksiyon yapmaya başladığı uygun ortamlar oluştuğunda hastalığın seyri izlenmelidir. Eğer hastalık üst yapraklara doğru yayılırsa yeşil aksam ilacı kullanılmalıdır. Eğer hastalık için uygun ortamlar hala varsa ve epidemi devam ediyorsa ilaçlama tekrarlanmalıdır. Ancak hasada en az bir ay kala ilaçlama durdurulmalıdır.
Bakanlık tarafından yayınlanan ‘Bitki Koruma Ürünleri’ uygulamasında yer alan ruhsatlı bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılmalıdır.
Sarı pas hastalığına karşı yapılacak mücadele ile yabancı ot ilaçlama zamanı uygun olursa ilaçların karışabilirliği dikkate alınarak uygulama yapılabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir